Ikan kerai kategori ikan bangsawan a.k.a kayangan.
Mewah dan eklusif dari Sungai Pahang.
Tak perlu masak asam tempoyak hanya goreng saja.
Tapi hati-hati dengan tulang Y dia.
Semahal-mahal ikan pasti ada tulangnya.Semurah-murah ikan pasti ada isinya.
Sebaik-baik orang pasti ada kekuranganya.Selemah-lemah orang pasti ada baiknya.Carilah baik dalam kekurangan orang itulah akhlak,carilah buruk dalam kebaikan diri sendiri itulah ikhlas.
SA failed kalau ikan banyak tulang tapi suka ikan terubuk dan ikan parang...SA hanya akan makan bahagian perut dia je..hahaha...situ x banyak tulang...
ReplyDeleteGoreng macam ni lagi terasa keenakannya kan sis...
ReplyDeleteSukanya ayat last tu, pasal ikhlas 👍
Tulang Y? Ooo.. macam ikan terubuk. Tak pernah makan ikan kerai ni.
ReplyDeletePelik kan
ReplyDeleteikan banyak tulang pun tahap kayangan
Mcm ikan terubuk jugak ni... byk tulang harga kayangan... telurnya lagi dewa kayangan... tp x dinafikan mmg sedap
ReplyDeletesama ngan Kak SA...fail makan ikan yg byk tulang, suka but jarangs sgt la...
ReplyDeleteuish.. Banyak tulang eh.. Kalau Sha memang tak makanlah.. Ikan yang tak banyak tulang pun, Sha boleh tercekik.. Kalau banyak.. huhuhu..
ReplyDeletePertama kalilah dengar nama ikan Kerai. Nampak sedap tu walau digoreng ringkas. Akak jarang beli ikan banyak tulang sebab anak-anak memilih ikan.
ReplyDeletetak pernah jumpa ikan nih, selalunya ikan yang banyak tulang halus mesti isinya sedap tp dana tak rajin nak makan ikan banyak tulang ni heheheh
ReplyDeleteTak pernah makan ikan kerai. Ke ada nama lain yang kami xtahu. Tapi goreng2 garing nampk sedap uiii.. Makan ikan, ikut mana pun kena hati2 kan. tulang..
ReplyDeleteSaya suka goreng garing ikan kerai ni, kelar-kelar bagi putus tulang. Waktu makan, kunyah sekali tulang yang halus tu.
ReplyDeletePernah makan gulai sepotong ikan kerai bahagian tengah badannya bila bayar harganya RM39, ingat sampai sekarang hahahaaa...
ReplyDelete