Ada yang pernah makan miangkam?Ada yang suka?Ni fav saya hehe
Ada yang tak kenal miangkam?Miangkam ni makanan berasal dari Thailand.Bahan-bahan yang ada dalam miangkam bahan utama daun kadok,bawang merah,cili api,ikan bilis goreng,udang geragau,kelapa bakar,kacang tanah,limau purut&halia.
Rasa dia sedap gilooo tau.Seriously!Yang buat sedap sos dia tu.Saya tak pernah buat sendiri pun,cuma pernah tanya penjual ni dia bagitau ada gula melaka,kelapa bakar,kacang tanah,udang kering.
Bila kita kunyah kan ada gabungan rasa lemak,masam,manis,pedas.Makannya ala-ala makan sireh.Memang sedap.Sedak dooh!
Makan berdua je dengan mak.Orang lain tak minat&taknak cuba.
Pernah makan sekali je dekat KLCC kawan belanja. Sedap la jugak ππ»
ReplyDeletemiangkam KLCC mesti lagi berkelas..harga pun mesti kayangan kan
Deletedulu masa mula2 sampai bangkok, memang x suka.. but ada sekali tu dpt yg sedap...memang layan sgt..
ReplyDeleteMA x pandai nak bungkus2 tu..selalu beli yg dah siap bungkus je
dapnya.. terus terasa nak makan, mana nak cari ni
MA tak nak cuba buat sendiri ke?nanti tepek resepi kuah dia kat blog saya nak tiru hehe
DeleteInsyaAllah kalau jumpa nak cuba jugaklah. Harap jumpa yang sedap macam Afzan makan ni.
ReplyDeletePerlis pun ada jual kot kak sempadan dengan siam mesti ada
DeleteOoooo... uncle pernah cuba ni... and i like it!
ReplyDeletekita geng!
Deletekak ana rasa lah kan, sekali jer pernah makan miangkam ni.. okay lah tapi nak repeat tu tak kut sebab aroma daun kaduk tu kuat kan Afzan hehe :)
ReplyDeleteaah kak bagi yang tak suka aroma daun kadok tu mesti tak boleh nak telan
Deletetahu tapi x penah try... tak penah jumpa org jual... kat kedai tomyam pun lom tentu ada hehehe
ReplyDeletesusah juga nak jumpa org jual ni..
Deletejom kite g bangkok!
Deletetiberrr
π
kalau buat sendiri mana laa pula sy nak cekau daun kaduk ni hahahaha
ReplyDeletetak payah buat la anies kita makan daging balut salad je senang hehe
Deletetambah daging dah jd mknn koreaπ
DeleteTak pernah cuba.. kalau ada nak jugak merasa
ReplyDeletekalau jumpa mesti cuba Cuya
Deletefirst time wak dgr miangkham mcm sirih org tua2 makan je nih., hehe
ReplyDeleteaah wak ala-ala makan sireh tapi sedap wak..kalau jumpa wak mesti cuba tau
DeleteAtas titah Permaisuri Cuya, Kerajaan Kelapa menjemput tuan hamba untuk menyembah duli menyertai giveaway yang sedang berlangsung di blog Kerajaan Kelapa.
ReplyDeleteYang benar,
Permaisuri Cuya.
wah ada jemputan..baiklah tuanku permaisuri hamba menurut perintah haha
Deletepernah tengok orang makan, tak pernah cuba lagi.
ReplyDeletehai salam, singgah follow dan comment.
terima kasih sudi singgah
Deletedulu kan ada restauran Kelantan Delights kat KL Sentral, selalu order Miengkam ni...sedap..
ReplyDeletesedap kan kak..makan ni jadi ralit lepas satu-satu masuk mulut
DeleteSuka.. tapi biasa beli je lah π
ReplyDeleteye kak biasa pun beli je nak buat sendiri memang tak..
Deletepenah try jg tp tak boleh he hee
ReplyDeleteudang geragau tu cik nur tak boleh
kalau sirih pinang sikit2 dulu2 kunyah jga
ooo ciknur tak suka udang geragau ye...saya plk xpernah cuba sireh pinang tu
DeletePernah makan sirih tapi miangkham ni tak pernah haha...
ReplyDeletekalau jumpa wajib cuba PH..sedap yang amat ni
DeleteDulu masa mengandung sofea, teringin sangat nak makan benda ni. Tapi kawan yg buat tu, dah tak buat. Pastu xtau nak carik kat mana. Sampai sekarang tak dapat merasa π
ReplyDeletealaaa kesian sofea...berair mulut tak tu?
DeletePernah makan masa tu berbuka puasa ada satu restoren kat KLCC tu. Boleh layan jugalah rasanya
ReplyDeleteldy pernah makan... beli kat padang besar... sedap... tp cr kat thai belah2 patani, yala xde... kene g belah atas baru ade agaknye..
ReplyDeleteSedap sangat ni. Saya suka. Saya suka hihihii.
ReplyDeleteAkak tak pernah makan miangkam ni, Afzan. Tapi teringin nak cuba. Masalahnya, tak jumpa. Hehe...
ReplyDeleteAh sayang sekali saya belum pernah mencobanya, Mbak.
ReplyDeleteKalau nanti ketemu makanan ini, pasti saya coba. Penasaran juga bagaimana rasanya.
Salam,
Kesukaan saya juga nih..
ReplyDeleteKalau kat Padang Besar banyak jual set miangkam ni..Achik pandai buat sosnya..saya tau makan ja..Adoii macam terbayang bayang ni
Pernah cuba dan rasanya ok la. Boleh makan.....
ReplyDeleteKarena saya belum pernah coba, jadi tak berani bilang akan suka atau tak π. Cuma rasanya, kalo nanti jumpa kuliner ini, saya tak nak pakai bawang π€£π€£. Tak akan tertelan yg ada π . Yg lainnya boleh lah.
ReplyDelete