Bulan puasa ni pantang tengok semua teringin.Haritu tengok MamaCella buat kuih tako dah ikut teringin juga.Maka gigihnya bentukkan acuan tapi daun pandan saya kurang lebar.Nak siapkan acuannya pun dah berejam duk berebut dengan Pia saya nak buat dia pun nak buat berpeluh juga nak adjust,tu lah rajin amat nak buat sendiri kan๐
Kuih tako ni asal dari mana ye?rasanya belah2 Johor kan kalau belah-belah perak diaorang punya tepung pelita kan?
Saya baru tahu ada kuih limas juga,bezanya kuih limas guna tepung gandum acuan daun pisang,kuih tepung pelita guna tepung beras daun pisang juga,kuih tako guna tepung jagung acuan daun pandan.
Saya tak ada sengkuang cina saya gantikan dengan sweet corn Pia.Ambil sikit letak dalam kuih buat raso-raso.
Tengok acuannya ada besar ada kecil ada senget macam-macam bentuk sakit pula mata memandang.Lapisan hijau rasa manis just nice.
Lapisan putih bersantan rasa lemak-lemak masin.Bila masuk mulut je weh memang sedap buat sendiri ni ye๐
Terima kasih Mama Cella resepinya.Mungkin bagi orang lain senang je buat kuih ni tapi untuk saya first time cuba rasanya baik beli je lah yang makannya sikit je nak buat acuan tu yang lama sebab belum mahir terkial-kial nak bentukkannya.Tapi tak apa dah ada pengalaman nanti kalau ada orang tanya boleh cakap dah pernah buat๐
cantik kejadiannya tu. terus lapar bila tgk ni haha
ReplyDeleteAmboiii..anta sikit seketul dua ke sini ๐คฃ. Nak buat sendiri tak rajinnn
ReplyDeletesuka jga tako ni , harus cari ni sblm ramadhan berakhir
ReplyDeleteWahhh, kreatif jugak letak jagung tu. Kita pernah jumpa Tako Jagung, yg adunan hijau tu dia ganti dengan perisa jagung. Pertama kali jumpa tako ni masa form 4 atau form 5, ada projek kat sekolah.
ReplyDeleteJadi, Afzan. Kalo kita dok berjiran, boleh kita bertukor juadah. Akak bagi kuih raya gajus, afzan bagi tako. ๐
ReplyDeleteMula2 uncle baca TAIKO tadi.... terkezut!
ReplyDeleteWahhhhhh menjadi mst sedap tu. ;)
ReplyDeletebentuknya macam ketupat
ReplyDeleteCantik kejadiannya!
ReplyDeleteTako comel begini, tiga empat bungkus masuk mulut ni.
Buat sendiri memang lagi sedap & puashati makan kan...
ReplyDeleteBoleh ambik tempahan lepas ni :D
wow cantiknya dana tak pernah cuba buat kak hahahaha. Dana rasa kuih tako ngn tepung pelita lain kak, texture dan rasa lain. Kalau tako belah bawah dia tu rasa mcm agar-agar dan ada sengkuang cina, atas tu je mcm tepung pelita. Tepung pelita bawah dia tu kan yang hijau lembut manis...
ReplyDeleteCantik tu Afzan..
ReplyDeletePia lagi advance la umur 12 tahun dah pandai buat acuan tako.
Kalau tak silap saya tako ni dari Thailand & dok baca dalam majalah dulu- dulu asalnya tako ni buat guna tepung Hon Kwe.
Apapun ini dari pengetahuan saya la..selebihnya wallahua'lam
lama tk mkn kuih tako..pandai dia buat
ReplyDeletewah..pandainya... sy x reti buat kuih² tradisional ni
ReplyDeletewahhhhh๐๐๐๐dah boleh jual lps niii
ReplyDeleteKalau kat sini biasanya banyak kuih tepung pelita.
ReplyDeleteKuih taiko ni jarang2
wahhh...cantiknya kejadian. afzan dah buat dah, MA x try buat lagi ni.. ala..nak jugak kannnn
ReplyDeleteSaya penasaran kalo di negeri saya apa nama kue tako itu ya?
ReplyDeleteTapi terlihat cantik. Menarik banget...
Salam jumpa dan salam perkenalan Mbak.
Salam dari saya di Sukabumi, West Java
ada sengkuang cina tu mmg sedap sgt... cayalah gigih buat sendiri
ReplyDeleteOh namanya di sana kue tako. Di sini namanya kue talam. Mirip penampakannya, ada santan juga di atas. Saya sukaaa kue ini. Tapi tak pernah lah bikin sendiri kak ๐
ReplyDelete