Nasi lemak kuning sinonim dengan orang Kedah.Saya ambil resepi pun dari orang Kedah mamacella.Mohon halal ye kak..Kali ni saya buat untuk potluck keluarga Waled makan tepi pantai.Actually dah banyak kali juga saya buat guna resepi akak pertama kali buat untuk Pia bawa bekal sekolah pagi sempena hari merdeka,time tu cikgu minta bawa makanan tradisional.
Saja buat nasi lemak kuning nak bagi orang Pantai Timur rasa kelainannya,memang seperti yang dijangka semuanya teruja pertama kali makan dan yang paling saya happy semua orang puji sedap.
Berani ke diaorang nak cakap tak sedap!π
Pair dengan sambal ikan tongkol rebus semalaman.Accessories cuma timun dan ikan bilis goreng sepatutnya ada telur rebus tapi sebab nak buat banyak untuk 40 bungkus nanti habis la telur saya dekat dapur dah la susah nak dapat bekalan telur,berkira sangat eh main-main je lah...sebenarnya dekat dapur saya pun tak ada stok telurπ’dah malam baru perasan telur habis malas nak keluar ke pasaraya, esok pagi masak apa yang ada saja.
Nasi lemak tanpa sambal tak cukup rasa
Kalau blog saya tanpa awak cukup TAK sempurna
πππ
Manis sungguh ayat akhir tu...hihi
ReplyDeletePandai Afzan masak untuk ramai2..40 bungkus tu π
pandai yg senang2 je kak..
Deletewahhh sedap nya kak, spesial betul ni. Dana tak pandai la bungkus nasi lemak hahahah asik tak jadi je nak bungkusnya
ReplyDeletenasi lemak yg ni bungkus mcm nasi kandar tu je Dana...
Deletekalau yg guna daun pisang tu mcm susah sikit kan nk jd piramid
wah...diraja sgt ni...x pernah lagi makan lemak color kuning mcm ni...
ReplyDeletebanyak tu...
ayat last tu..chia chia sgt... :-)
sikit2 nanti tak cukup keluarga besar mummy hehe
Deleteuish..banyaknya Afzan masak..Cantik2 tompokan nasi lemak tu..Saya pun suka kata makan dengan sambal ikan.feel makan bila bungkus surat khabar kan..Syyy..mana dapat surat khabar?π€
ReplyDeleteAduh..dah terliur la pulak nampak nasi lemak kuning Afzan ni
shhhyyy surat khabar kutip dalam blk pengarah sambil kemas meja pagi2 kita kutip buat bungkus nasi hahaha..TQ kak resepinya ye..halalkan tau
Deletewahhhhhh byk jugak tu utk 40 bungkus.. ayat last tu chiaaa chiaaa chiaaaaaa hehehehe
ReplyDeletekeluarga ramai mcm ni la ana...masak sikit2 berebut haha
DeleteAceh dia bagi pick up line lagi π
ReplyDeleteYa Allah rajinnya... 40 bungkus bukan kaleng-kaleng tu ... Rasa nak buat jugalah NLK ni. Tergoda dengan sambal ikan tongkol tu :D
silakan PH...saya dah terpengaruh dgn resepi mamacella tergoda lalu terbuat hahaha
DeleteNampak menggoda betul nasi lemak kuning tu, cantik kaler dia!
ReplyDeletekuning royal org kedah ni kak haha
DeleteIsh, kita mennatu orang Kedah pun tak pernah tau masak nasi lemak kuning ni. Tergoda i tengok nasi berbungkus2 atas meja.
ReplyDeleteorg pantai timur tergoda pengaruh dengan resepi orang Kedah haha
DeleteSambal ikan tongkol? Wah... sedapnya!
ReplyDelete40 bungkus tu, dia masak. Terer aaa Afzan ni.
masak yg senang2 boleh la kak...hehe
DeleteRajinnya buat sampai 40 bungkus tu..
ReplyDeleteSkrg susah nak cari telur, tambah lagi klau kita ni niaga cake.. ssh bebenor nk cari size gred A
nak puasa nak raya nanti mcm mana la org niaga ye..kesian diaorg
DeleteYe... first tie uncle jumpa nasik lemak kuning memang kat kedah....
ReplyDeletesy first time tau nasi lemak kuning dalam blog
DeleteSedapnyeee. Dulu² study kat utara selalu la makan nasi lemak kuning ni. Kat selangor takde. Kat Kuantan ade rupenyeee. Hihihihi
ReplyDeleteorang Kuantan pengaruh rakan blog hahaha
DeleteNak cari nasi lemak ijau pulak
ReplyDeletenasi lemak pandan sedap juga wak...
Deleteni mmg nasi lemak cuma warna kuning je ye
ReplyDeletePernha makan nasi lemak kunig, hijau dan pink..hehehe..macam- macam sekarang
ReplyDelete