Ada beberapa kali juga kawan-kawan minta buatkan puding raja.Puding raja manisan tradisional orang Pahang.Hidangan puding raja ni suatu ketika dahulu salah satu hidangan pencuci mulut keluarga DiRaja Istana Pahang.Tapi sekarang ni rakyat biasa pun dah boleh merasa dessert ni.
Saya buat jala mas tu 100% dari kuning telur itik.Kebanyakan sekarang orang dah buat guna kuning telur ayam.Nak pula harga telur dah boleh tahan sekarang ni,telur ayam pun dah mahal apatah lagi harga telur itik.Nak senang beli aje jala mas yang dah siap.
Bahan-bahan lain untuk membuat Puding Raja ni saya guna pisang lemak manis Pahang,ceri,gajus,buah prun,susu cair untuk sos kastard.
Resepi sos kastard:
Campurkan kuning telur ayam,susu cair,esen vanilla
Tambah air,gula dan daun pandan
Masak atas api yang sederhana hingga mendidih
Susun pisang lemak manis yang dah digoreng dengan minyak sapi dalam bekas,letak jala mas sehingga menutupi pisang,hias dengan buah prun,gajus dan manisan ceri.Kemudian tuang sos kastard,sangat sedap dimakan sejuk.
Kalau beli tak puas makan(sebab mahal) maka kita buat la sendiri buat 'huduh-huduh' je lepas la anak tekak sendiri dan kawan-kawan makan.
Tak ada huduhnya... cantik dah tu.
ReplyDeleteKak Amie belum pernah buat sendiri, tak pandai buat sebenarnya hihihiii.
nanti datang Kuantan kak Amie makan puding raja
Deletehuduh ke tu? cantik je kat mata saya :) belum pernah lagi rasa puding raja ni.
ReplyDeletekena cuba Carneyz pemanis orang Pahang hehe
DeleteLama tak dengar perkataan
ReplyDelete"buat huduh-huduh"
🤣🤣nostalgia..
Sedapnya puding diraja Pahang...Pernah beberapa kali beli..betul la harga memang mahal sbb bahan pun premium kan..tapi memang tak puas la makan..takdan nak simpan bg sejuk gaduh nak suap ke mulut dah🤣
yg jual tu sikit sangat kan kak..nak beli banyak mahal tu yg jadi tak puas hehe
DeleteAduh teringin pula. Memang sedap. Betul, beli tidak puas makan.
ReplyDeletealaa sian NA meh datang Kuantan ni NA
Deletesedapppnya. Sukaa
ReplyDeletePertama kali mkn dulu masa kenduri ank buah kawen kat Pekan pahang. Hidangan pengantin wahh terus jd tersukaa
yummmyy. Kat kl penah gak beli tp x sedapp pula mcm org pahang buat
Pekan tu tempat kelahiran Puding Raja tu ciknor..asal usulnya disitu
Deletehuduh-huduh macam ni....? merendah diri la pulak!
ReplyDeletehahaha
DeleteTak huduh cantek je kejadiannya nampak sedap. ;)
ReplyDeleteYa Allah sedapnya puding raja.. kat sini tak jumpa. Last makan masa ke Temerloh tahun lepas.
ReplyDeleteCantik siap susun ada corak. Dah pernah beli beberapa kali, biasa orang tabur gitu je. Pandai Afzan buat jala mas 👍🏽
ReplyDeletecantiknya kak, kalau dekat dah dana oder dah tau... kat sini payah nk jumpa kalau ada pun mahei
ReplyDeleteTak pernah rasa puding raja ni... tp selalu tgk org share di fb... kt sarawak ni mmg x penah lg lah tgk org jual ni... sbb mahal kot... mknn kelantan bersepah kt sini
ReplyDeletekempunan nak makan puding raja ni. barang rare...
ReplyDeleteMacam tu huduh? Kalau cantik, macam manalah rupa dia.
ReplyDeletesaya kurang sedikt puding raja mmg sbb dia manis. tapi mmg makan legend ni!
ReplyDeleteMashaAllah pandainyaa. Cantek sangat dah tu kejadiannya kalau kat mata saya. Hihi
ReplyDeleteRajinnya Afzan! Pernah tengok orang buat puding raja ni kat tv, ya ampun, macam banyak benda nak dibuat. Jala emas tu pun, macam susah nak buat.
ReplyDeleteCuya selalu nampak iklan puding raja ni..sampai sekrg tk merasa lagi..one day kene rasa...hehe
ReplyDeleteMak aiiii, cantik camgitu ummi pia kate huduh..aduhhh 🤣. Tak pernah lagi merasa puding raja ni.
ReplyDeleteTak pernah lg merasa puding ni.. Blm berkesempatan lg.. Maybe klu ada rezeki jejak pahang lg, bole try
ReplyDeletemana huduhnya?
ReplyDeletetapi ammi tak pernah merasa dessert "kayangan" ni lagi. senang cerita jarang rasa la kebanyakan dessert sbb tak gemar yg manis2 sgt
SA pernah rasa sekali...tp lama dah..lupa dah camner rasa dia...
ReplyDeletewah pandai buat kuih tradisional ye
ReplyDeletewah..cantiks..pandainya dia...
ReplyDeletePergh!! Terror lah awak.. Susah owh makanan nie..
ReplyDelete