Cerita dah lama lepas Raya Haji haritu lagi,waled bawa balik daging korban dari office lebih kurang 2 kilo,katanya tolong masak nak bawa makan dengan staff.
Mula la fikir nak masak apa yang paling senang.Buka google scroll-scroll jumpa resepi Dendeng Daging Che Nom,nampak sedap,bahan pun tak banyak,tengok bahan semua ada.
Masuk dapur pukul 4 pagi macam biasa.Daging dah rebus siap-siap sebelum tidur.Sambil menumis sambil hiris daging nipis-nipis,tumbuk manja,saya perap dengan kicap manis sekejap je lepas tu goreng bagi garing sikit.
Saya dah gandakan sukatan resepi Che Nom.
Bahan-bahan: 2 kilo daging Air (sekadar tenggelam daging) 1 cwn kicap pekat manis (perap) 6 batang serai 2 biji bawang besar 24 biji bawang rose (buat bawang goreng) 8 ulas bawang putih 4 inci halia 20 tangkai cili kering 2 cwn minyak masak 2 cwn kicap pekat manis (kuah) 8 helai daun limau purut 1 keping gula melaka Garam secukup rasa serbuk perasa bawang goreng
Tumis semua bahan kisar sampai pecah minyak.Masukkan 2 cawan air rebusan daging.Lepas mendidih, masukkan semua daging goreng, gula melaka, garam, serbuk seasoning, kicap pekat manis,kicap pekat caramel dan daun limau.Masak sampai kuah pekat.Akhir sekali tabur bawang goreng sebelum hidang.
Dah siap...orang kata dendeng sedap simpan semalam,sebab lagi sebati rasa.Tapi yang ni tak sempat nak simpan.
Makan dengan nasi putih beras jasmin sunwhite bertambah sedap.Lembut,wangi,memang kena betul dengan rasa dendeng yang pedas manis.Dapat makan,dapat bagi orang merasa juga.

beras jasmine sunwhite tu mmg sedap...lagi sedap makan dengan dendeng...jenuh nak buat dendeng ni...makan senang jer...
ReplyDeleterumit jugak cara membuatnya..tapi bila dah masak hmm, puas hati. kongsi pula dengan orang lain.. bertambah-tambah puas hati..
ReplyDeleteKak SA x lulus2 lagi buat daging dendeng ni....tolong buatkan laaaaa.....hahahahaha
ReplyDeleteNampak sedap sangat nih Afzan..
ReplyDeleteTeringat first time makan dulu Opah Chor masa raya kat kampung...sedap sangat sangat...dan itulah yang terpaling sedap yang saya pernah makan...Al-fatihah untuk Arwah Opah Chor...
Ya allah sedapnya ni Afzan. Resipi Che Nom ni memang sedap sangat tapi kadang, cari resipi yang lagi simple sebab selalunya resipi Che Nom bahan2 dia banyak.
ReplyDeleteSedap nampak hasilnya tu... Gaul² dgn nasi aduhai telioq haha
ReplyDeletePuas hati hasilnya. Tak perlu nak berebut beli dendeng daging dekat shopee hehe
ReplyDelete