Thursday, March 30, 2023

RESEPI SINGGANG DAGING KELANTAN

 Ada kawan-kawan blogger yang minta share resepi katanya belum pernah cuba singgang daging Kelantan.

Saya pun belajar dari makcikpakcik Google je baru kali ke-4 masak sendiri.Sekarang dah jadi favourite Waled dan Pia.Diaorang suka makan dengan  kuah yang banyak panas-panas ada rasa masam,masin,manis,pedas dan bau wangi ketumbar tu nanti wangi satu rumah.

Resepi senang sangat nak buatnya boleh guna daging atau tulang lembu.Kali ni saya guna tulang lembu.Sekali harung masuk semua terus rebus dalam noxxa.

Saya guna resepi ni cuba lah untuk menu buka puasa nanti ye...

RESEPI SINGGANG DAGING KELANTAN 
SUMBER GOOGLE

📍Bahan-bahan:
1/2 kg daging - hiris/potong kecik *
1½ inci lengkuas - ketuk *
1 inci halia- hiris memanjang, kecil-kecil*
2 sudu besar ketumbar - tumbuk kasar *
3 ulas bawang putih - mayang *
4 ulas bawang merah-mayang*
3 tangkai lada kering -tumbuk bersama ketumbar(tidak lumat) *
3 keping asam keping
Garam dan gula
Serbuk perasa dan budu 
Air 

📍Cara-cara :
1.Semua bahan bertanda * tu masukkan dalam periuk dan gaul bersama daging tanpa air.
2.Rebus bersama daging tanpa air sekejap (mati awas). -rahsia kesedapan singgang sebab rasa bahan2 masuk ke dalam daging.
3.Masukkan air. 
4.Biarkan sehingga daging empuk.
5.Masukkan garam dan asam keping.Masak lagi sehingga betul-betul empuk.
6.Boleh letak serbuk perasa dan budu.
7.Lepas tu tutuplah api.Boleh dihidangkan.

-garam dan asam tidak dimasukkan awal untuk elak daging jadi liat.

Kredit: Resepi Kelantan


Senang je tapi saya ada derhaka resepi sikit tak letak budu.Buat awal best nanti nak masuk waktu berbuka rasa kuah dan daging jadi lagi sedap.

Dah buat nanti kirim semangkok ye...😄



21 comments:

  1. Boleh cuba ni, agak2 sama tak rasa dia dengan sup siam?

    ReplyDelete
  2. alamak kita kureng sket lauk singgang ni tp klu org buatkan kita cuba la makan :p

    ReplyDelete
    Replies
    1. rasa dia lain dari singgang ikan ni kak..kalau singgang ikan kami ankbranak pun kurang suka..

      Delete
  3. Akak buat singgang ikan tongkol, resepi kakak ipar bagi, style Kelantan juga. Pun tak letak budu. Sedap kuah dia, panas-panas.

    ReplyDelete
  4. Adui, terliur pulak bila tgk gambar tu. Boleh masuk dalam senarai resipi bulan puasa ni. Terima kasih kongsi resipi 😄

    ReplyDelete
  5. lamanyaaaaa sy tak makan singgang daging. dulu ms dok kelantan, rasanya tiap2 minggu makan lauk ni. sampai jadi lauk favourite sy. tak kira laa singgang daging ke singgang ikan tongkol ke...kalau mkn tak sah pinggan tak banjir hehhehe

    ReplyDelete
  6. sedap nyaaa singgah daging kelantan. dulu masa kawen ada buat ni. family in law belah selangor makan bertambah, sampai skrg sebut2 nak lgi. sbb sedap & tak pernah makan

    ReplyDelete
  7. wah..daging leh wat masak singgang yer? leh try ni.. tq for the resepi afzan

    ReplyDelete
  8. rajinnyer buat resepi singgang daging kelate nih 👍👍

    ReplyDelete
  9. Terima kasih kongsi resepi. Saya peminat singgang daging Kelantan.

    ReplyDelete
  10. Saya agak bingung tadi dengan Budi. Googling dulu untuk tahu itu apa. Ternyata bumbu ikan bilis ya kak? Kliatan sedap masakan di atas. Dulu saat saya masih tinggal di Penang, ada Bbrp teman kuliah orang Kelantan. Tapi dia hanya bagi tahu nasi kerabu untuk saya coba. Singgang daging ini saya baru tahu setelah baca blog Kaka. 👍

    ReplyDelete
  11. Belum pernah makan/masak.
    Tapi kalau akak yang masak, rasanya pun tak letak budu sebab tak biasa makan budu. Stok pun tak simpan.

    ReplyDelete
  12. Belum pernah cuba masakan singgang.. tq share resepi Afzan.

    ReplyDelete
  13. Tq tq... Kalau rajin berbuka nanti boleh buat. Baru je keluarkan dgg dari chiller :)

    ReplyDelete
  14. Sedapnya klau hirup sup panas2.. makan dia sahaja pun sedap ni
    Thank you share resipi..

    ReplyDelete
  15. menu singgang daging ni slalu ada time raya hj..tp bln ramadhan tkde lg....MIL akak br je buat singgang bendi

    ReplyDelete
  16. singgang memang sedappp
    nak lg bln puasa ni sedapppnya ai

    ReplyDelete

Terima kasih singgah komen..