Hari ke-2 Ramadhan.Biasanya idea nak masak datang ikut apa yang ada dalam peti sejuk je.Sampai-sampai rumah Pia dah tanya berbuka nak makan apa,maknya apa lagi lepas solat asar dah kena start enjin turbo la kat dapur.Sebolehnya memang cari menu yang cepat siap.Tengok peti sejuk ada ayam ada ulaman buat nasi khomok aje lah yang cepat rempah semua guna yang readymade.Ayam sempat perap 1jam je.Goreng ayam dekat-dekat waktu berbuka mula la masing-masing tak keruan keluar masuk dapur duk ulang sebut sedapnya bau...
Iftar hari ke-3 Pia duk ajak nak ke Bazar Ramadhan.Bila tanya nak beli apa katanya nak tengok-tengok je dulu.Ya Allah ramainya orang dekat bazar nak berjalan pun susah berlaga-laga bahu nak tengok orang berniaga apa pun tak nampak.Tak boleh nak jalan-jalan dulu kena beli je terus apa yang nampak saya dah tak sanggup.Kesian anak-anak tak enjoy pergi bazar sebab terlalu sesak waled cakap jom la kita tapaw McD.
Semalam hari ke-4 awal pagi Waled dah keluar ke pasar basah topup lauk-lauk untuk seminggu.Beli tulang lembu 2kilo nak buat singgang tulang Kelantan style untuk berbuka.
Sedapnya singgang tulang ada rasa masam,pedas,masin manis dari tulang tu sendiri dan wangi bau ketumbar.Bertambah-tambah diaorang makan sekarang masak apa pun habis cukup sampai ke sahur.
Tak pernah makan lauk singgang tulang. Pertama kali tau ni.
ReplyDeleteTengok ayam tu memang nampak sedap. Haruslah masing2 tak keruan dengan aromanya 😀
Aduh cakao singgang tulang ada rasa masam, masin, pedas dan masin rasa berminat hendak tahu resipi.
ReplyDeleteEh sini pun bole komen..ok laju laju kita taip...metiah betul menu menu dia haha...selamat berpuasa tau!
ReplyDeleteAlaaaa awat jd anon plak ni huhu....
Delete-kak ret-
Alhamdulillah. Mesti meriah puasa tahun ni kan kak. Nak masak pun jadi seronok n semangat.
ReplyDeleteP/s: akakkkk, kite ada hantar email kat akak. Dapat tak?
Sedapnya nasi khomok. Saya tengok ayam gorengnya pun dah terliur. Eh, ada singgang tulang pula. Ya ampun... terus teringat singgang daging masak dengan air kelapa muda!
ReplyDeleteApa ni Kak Amie, menggodalah pulak dengar singgang daging + air kelapa muda haha..
DeleteSedap tau PH.
DeleteNanti share la resepi singgang tulang tu sis 🤗
ReplyDeletesama la ngan ankdara akak...ajk ke bazar nk tgk2 je tp tk pegi2 lg sbb cuaca tk mengizin kan
ReplyDeleteSA nit je nak pi bazar..tapi blom mencemar duli lagi...hahaha...
ReplyDeleteKat sini, pasar ramadan kena pergi pukul 5. Pukul 6, akak pun tak sanggup. Singggang tulang? Wah... sedapnya. Akak tak pernah buat, singgang daging pernah. Memang sedap!
ReplyDeleteSeleranya tengok hidangan Afzan sekeluarga. :)
Nasi khomok tu nasi apa sis? mula2 tgk gambar igtkan nasi ayam. Semua menu nampak menyelerakan 😃
ReplyDeletemeriah semua menu akka, kalau dana apa yg ada je sebab selalunya banyak yg malas dari rajin hahahahha
ReplyDeleteenjin turbo? hehehe
ReplyDeleteMasyaa Allah...
ReplyDeleteHebat Ibu Pia masak macam-macam..
Saya belum pernah masak nasi kromok tu..macam menarik.
Singgang daging pun sedapnya dah lama tak masak dan dah lupa pun kewujudan singgang tulang tu..sebab pernah masak beberapa kali saja dulu..
Ada kawan saya dari Kelantan ajar masak singgang tulang ni..Katanya tempat dia panggil " Gulai Air"
sedapnya dapat hirup kuah
ammi belum ke PARAM lagi Ramadhan kali ni. Tengok ayam percik guna buluh teringat kat suami...dia ada gak sebut nak makan ayam percik gini. Skearang semua yang guna batang besi tu kan
ReplyDeleteSedapnya lauk2.. yg tulang masak singgang tu mcm best je.. aini masak singgang dgn ikan je hehe
ReplyDeleteAlhamdulillah...meriah menu nya
ReplyDeletedan lagi tu masak sedap2... terbaiklah!!!
ReplyDeletekat sini, hari pertama puasa je sesak. msk hari kedua smpi semalam dah lengang. tak tahu laa kenapa. nak kata sbb cuaca panas or hujan tak juga. tp tu laa... mmg tak ramai. mgkn nk dekat2 berbuka baru ramai kot