Wednesday, January 10, 2024

WORDLESS WEDNESDAY~MIANGKAM

 Ada yang pernah makan miangkam?Ada yang suka?Ni fav saya hehe

Ada yang tak kenal miangkam?Miangkam ni makanan berasal dari Thailand.Bahan-bahan yang ada dalam miangkam bahan utama daun kadok,bawang merah,cili api,ikan bilis goreng,udang geragau,kelapa bakar,kacang tanah,limau purut&halia.

Rasa dia sedap gilooo tau.Seriously!Yang buat sedap sos dia tu.Saya tak pernah buat sendiri pun,cuma pernah tanya penjual ni dia bagitau ada gula melaka,kelapa bakar,kacang tanah,udang kering.

Bila kita kunyah kan ada gabungan rasa lemak,masam,manis,pedas.Makannya ala-ala makan sireh.Memang sedap.Sedak dooh!

Makan berdua je dengan mak.Orang lain tak minat&taknak cuba.


42 comments:

  1. Pernah makan sekali je dekat KLCC kawan belanja. Sedap la jugak πŸ‘πŸ»

    ReplyDelete
    Replies
    1. miangkam KLCC mesti lagi berkelas..harga pun mesti kayangan kan

      Delete
  2. dulu masa mula2 sampai bangkok, memang x suka.. but ada sekali tu dpt yg sedap...memang layan sgt..
    MA x pandai nak bungkus2 tu..selalu beli yg dah siap bungkus je
    dapnya.. terus terasa nak makan, mana nak cari ni

    ReplyDelete
    Replies
    1. MA tak nak cuba buat sendiri ke?nanti tepek resepi kuah dia kat blog saya nak tiru hehe

      Delete
  3. InsyaAllah kalau jumpa nak cuba jugaklah. Harap jumpa yang sedap macam Afzan makan ni.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Perlis pun ada jual kot kak sempadan dengan siam mesti ada

      Delete
  4. Ooooo... uncle pernah cuba ni... and i like it!

    ReplyDelete
  5. kak ana rasa lah kan, sekali jer pernah makan miangkam ni.. okay lah tapi nak repeat tu tak kut sebab aroma daun kaduk tu kuat kan Afzan hehe :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. aah kak bagi yang tak suka aroma daun kadok tu mesti tak boleh nak telan

      Delete
  6. tahu tapi x penah try... tak penah jumpa org jual... kat kedai tomyam pun lom tentu ada hehehe

    ReplyDelete
  7. kalau buat sendiri mana laa pula sy nak cekau daun kaduk ni hahahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. tak payah buat la anies kita makan daging balut salad je senang hehe

      Delete
    2. tambah daging dah jd mknn korea😁

      Delete
  8. Tak pernah cuba.. kalau ada nak jugak merasa

    ReplyDelete
  9. first time wak dgr miangkham mcm sirih org tua2 makan je nih., hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. aah wak ala-ala makan sireh tapi sedap wak..kalau jumpa wak mesti cuba tau

      Delete
  10. Atas titah Permaisuri Cuya, Kerajaan Kelapa menjemput tuan hamba untuk menyembah duli menyertai giveaway yang sedang berlangsung di blog Kerajaan Kelapa.

    Yang benar,
    Permaisuri Cuya.

    ReplyDelete
    Replies
    1. wah ada jemputan..baiklah tuanku permaisuri hamba menurut perintah haha

      Delete
  11. pernah tengok orang makan, tak pernah cuba lagi.

    hai salam, singgah follow dan comment.

    ReplyDelete
  12. dulu kan ada restauran Kelantan Delights kat KL Sentral, selalu order Miengkam ni...sedap..

    ReplyDelete
    Replies
    1. sedap kan kak..makan ni jadi ralit lepas satu-satu masuk mulut

      Delete
  13. Suka.. tapi biasa beli je lah 😁

    ReplyDelete
    Replies
    1. ye kak biasa pun beli je nak buat sendiri memang tak..

      Delete
  14. penah try jg tp tak boleh he hee
    udang geragau tu cik nur tak boleh
    kalau sirih pinang sikit2 dulu2 kunyah jga

    ReplyDelete
    Replies
    1. ooo ciknur tak suka udang geragau ye...saya plk xpernah cuba sireh pinang tu

      Delete
  15. Pernah makan sirih tapi miangkham ni tak pernah haha...

    ReplyDelete
  16. Dulu masa mengandung sofea, teringin sangat nak makan benda ni. Tapi kawan yg buat tu, dah tak buat. Pastu xtau nak carik kat mana. Sampai sekarang tak dapat merasa πŸ˜‚

    ReplyDelete
  17. Pernah makan masa tu berbuka puasa ada satu restoren kat KLCC tu. Boleh layan jugalah rasanya

    ReplyDelete
  18. ldy pernah makan... beli kat padang besar... sedap... tp cr kat thai belah2 patani, yala xde... kene g belah atas baru ade agaknye..

    ReplyDelete
  19. Sedap sangat ni. Saya suka. Saya suka hihihii.

    ReplyDelete
  20. Akak tak pernah makan miangkam ni, Afzan. Tapi teringin nak cuba. Masalahnya, tak jumpa. Hehe...

    ReplyDelete
  21. Ah sayang sekali saya belum pernah mencobanya, Mbak.
    Kalau nanti ketemu makanan ini, pasti saya coba. Penasaran juga bagaimana rasanya.

    Salam,

    ReplyDelete
  22. Kesukaan saya juga nih..
    Kalau kat Padang Besar banyak jual set miangkam ni..Achik pandai buat sosnya..saya tau makan ja..Adoii macam terbayang bayang ni

    ReplyDelete
  23. Pernah cuba dan rasanya ok la. Boleh makan.....

    ReplyDelete
  24. Karena saya belum pernah coba, jadi tak berani bilang akan suka atau tak πŸ˜„. Cuma rasanya, kalo nanti jumpa kuliner ini, saya tak nak pakai bawang 🀣🀣. Tak akan tertelan yg ada πŸ˜…. Yg lainnya boleh lah.

    ReplyDelete

Terima kasih singgah komen..