Hari Isnin hari kedua last puasa bila adik-adik semua ada di rumah mak,rasa rajin la sikit nak masak.Tahun ni giliran adik-adik beraya rumah mak mertua masing-masing.Sementara semua ada ni untuk buka puasa saya masak nasi daun pisang ala-ala BananaBistro.
Lepas zohor terus masuk dapur.Saya masak kari ikan merah,sambal udang,sotong celup tepung,ayam masala,terung&peria tempura,kuah dhal,kubis goreng mamak style,raita timun.Daun pisang ambil belakang rumah mak.
Nak suasana kampung makan bersila punya pasal terpaksa ajak semua orang makan bersila dekat dapur bawah.Nasib baik Ayah nak ikut,ayah sejak sakit dia dah tak nak turun dapur bawah,time makan semua kena makan di meja makan dapur atas.Kalau ada yang tak ikut cakap ayah nanti dia merajuk tak nak makan😓
Banyak jenis lauk tapi saya memang sengaja masak dalam kuantiti cukup-cukup je tak nak ada leftover.Kejam punya kakak😎
Bukan apa kalau tak habis nanti duk ulang keluar masuk peti ais tambah pula dah nak raya time tu memang tak pandang dah lauk bulan puasa.
Susah nak menidakkan kesedapan nasi beralaskan daun pisang ni,aroma kari bergabung dengan daun pisang tu buat selera makan sampai teringat-ingat.
Lagi seronok bila tengok mak ayah adik-adik makan penuh selera.Nak tambah tak boleh sebab dah masak cukup-cukup je,biar diaorang terbayang-bayang kesedapan nasi daun pisang lalu dekat tekak hahaha